» Nu börjar vuxenlivet

Efter en grymt skön ledig vecka hemma och en Londonresa som nog var min bästa hittills startar jag nu upp mitt nya liv på allvar och kickar igång med det första av sommarens jobb! Först ut är E.on där jag har jobbat på ganska många lov nu och idag är min första riktiga dag för i år, introduktionsdagen vi hade igår räknar jag inte riktigt med (; 
 
Jobbplanen för sommaren ser ut som följande: hela den här veckan är jag på E.on,  nästa vecka blir det istället varannan dag på ridskolan och varannan dag på E.on (ungefär i alla fall) och likadant veckan efter det. Sen är sommaren slut åtminstone enligt kalendern och då börjar jag jobba officiellt på ridskolan och förhoppningsvis lika mycket till utöver den tiden. Känns riktigt bra!  (: De första tre veckorna kommer dock att bli både sjukt röriga och antagligen ganska tuffa,  men det är ju bara tre veckor så det ska jag nog klara av, bara jag får ihop pusslet med alla olika timmar hit och dit hihi.
 
Förresten så fick jag en väldigt bra start på dagen och mitt nya vuxenliv nu på morgonen!  Passerkortet som jag måste använda mig av på E.on för att över huvud taget ens komma in i byggnaden har nämligen bestämt sig för att inte fungera och jag är därför utelåst sedan 25 minuter... Det enda jag kan göra är att hoppas på att Zacke kommer vid 07 som var vår plan idag och inte vid 08 som annars är tiden som gäller på morgonen (;
 
Update: Jag är inne! (: som tur var kom Janne när jag sprang runt på innergården och letade efter ett annat sätt att ta mig in. Tur för mig att han också är morgonpigg eftersom Zacke visade sig vara sjuk, vadå maximal otur haha? Så nu blir dagens första uppdrag att gå till receptionen för att få ordning på mitt kära lilla kort så detta slipper upprepas. Aja, för att se saken från den ljusa sidan behövde jag ju bara vänta 40 minuter och inte 90 som det kunde blivit i värsta fall. Alltid något (;

» Strömsholmsbilder del 1

Det blev en hel del fotat på Strömsholm även om jag hade svårt att hitta tid till att göra det... Men en kväll var det sådär riktigt fint väder som jag inte kunde motstå så det var bara att hugga tag i kameran och fota allt jag kom över!
 
Här kommer därför första delen med Strömsholmsbilder och jag tänkte starta med bilder på anläggningen som verkligen var hur fin som helst! Jag vet inte hur många jag pratade med på kursen som tyckte precis som jag: att på ett ställe som Strömsholm skulle man verkligen vilja bo och ha sin häst uppstallad för alltid och gärma samtidigt ha tillgång till de träningsmöjligheter som vi hade under kursen. Med andra ord leva som på en ridledarkurs men utan plugget och det pressade schemat (;
 
På bilderna syns ridbanan på stallplan och Gula ridhuset, Norra stallet där min kurs hade sina hästar, Röda stallet, stallplan och utebanan, stalldelen och Vita ridhuset som omgav stallplan, rasthagar och skrittmaskin, och till sist ridvägen förbi markan och diverse boningshus och hus där förbundet håller till.
 
Fotograf: Amanda Kennmark
Kamera: Nikon D60
Objektiv: Nikkor 55-200 mm 
Motiv: Strömsholms anläggning
 
 
 
 
 
 
 

» Bilder från betessläppet

Betessläppet gick som sagt väldigt lugnt till och de fartfyllda bilder jag hade räknat med gick snabbt upp i rök haha! Men istället blev det ett gäng fina kvällsljusbilder och jag tycker de är ganska mysiga. Framförallt ser hästarna så glada och nyfikna ut, lyckliga, och det gillas skarpt! (:  
 
Fotograf: Amanda Kennmark
Kamera: Nikon D60
Objektiv: Nikkor 55-200 mm 
Motiv: Stona i sommarhagen på Bjällbrunna
 
 
 
 
 
 

» Betessläpp

Samma fredagkväll som vi kom hem från Strömsholm släppte jag Mimmi på välförtjänt sommarbete. I full mundering mot flugor, bromsar och knott fick hon träffa sina connemarakompisar och ett helt gäng andra ston och äntligen äta gräs efter tre veckors konstant uppstallning och jobb på RLK. Det var hon verkligen värd!
 
Ihopsläppet gick precis så bra som vi väntat oss och det gick väldigt lugnt till. Några rundor fram och tillbaka mellan de olika grupperna av ston blev det allt, men det var också allt som hände. Den som var fjompigast var nog en av Mimmis bästisar, Bimi, som skrek och hade sig en stund hihi. Men efter en kvart ungefär var det frid och fröjd i flocken och jag kunde lugnt åka hem med vetskapen om att Mimmi nu betade sida vid sida med sina bästisar i kvällsolen. Nästan så jag blev avundsjuk på hur skönt de hade det! (:
 

» London ♥

Häromdagen nämnde jag att jag inatt skulle ut på sommarens andra stora äventyr och ju närmare jag har kommit desto fler har fjärilarna i magen blivit... För om cirka tolv timmar styr jag nämligen kosan upp till Arlanda för att därifrån sedan ta flyget till London! ((:
 
Som de flesta av mina nära vet är London en stad som jag verkligen trivs i och sedan jag var där första gången 2010 har jag alltid haft ett sug efter att åka tillbaka och så har det också blivit flera gånger roligt nog. Det är något med känslan av att vara där, kontrasten mot hur allt är hemma och stadens puls som bara känns så rätt utan att jag riktigt kan beskriva hur. Det är bara rätt och väldigt hemma helt enkelt.
 
Så, inatt åker jag alltså till London för andra gången i år (var ju där med familjen i april) och jag hoppas på ytterligare en grym resa! Jag har aldrig upplevt London på sommaren så den här resan kommer bli lite annorlunda mot tidigare gånger jag har varit där. Mindre shopping men desto mer uteliv, upplevelser, parkhäng och mysiga marknader. Jag tror det kommer bli hur bra som helst!
 
Sex dagar kommer jag att spendera i England och kommer alltså hem på måndag igen, men bloggen kommer uppdateras som vanligt så kika in här ändå, bland annat kommer det dyka upp massor av bilder från Strömsholm mm! (:

Bilder från första resan 2010 när jag var där med pappa!» Ponnyridning

Vet ni vad jag har gjort idag? Jo, jag med mina 184 cm över havet har ridit ponny hihi! Sååå kul! (:
 
Det här med ponnyer har varit något som jag känt att jag gått lite miste om i mitt hästliv. Självklart växte jag upp på breda ponnyryggar och lärde mig rida på ridskolans ponnyer, men eftersom jag blev så lång så snabbt fick jag aldrig riktigt uppleva den där "ponnytiden" som alla hästtjejer går igenom med ponnymammor, fartfyllda tävlingar och skuttande bockningar hit och dit. Såhär med facit i hand ett par år senare kan jag dock känna att det var en fördel att gå upp till ridhäst direkt, men när jag var mindre var det ganska tungt att se kompisarna rida ponny. Framförallt på tävling, då var jag inte så kaxig med mina typ 13 bast när jag fick starta mot 50+are haha! Men det blev ju bra det med till slut (:
 
Hur som helst. Imorse startade nämligen jag, Nickan och mamma dagen med att ta en mysig ridtur tillsammans alla tre och då föll det sig så att mamma fick hoppa in på Mimmi, Nickan red Bella och jag själv fick rida Bimi. Bimi är ett connemarasto som ägs av Marlene Näslin som jag besökt några gånger och är en liten finurlig dam som på många sätt är väldigt lik Zäta, och faktiskt nästan lika hög. Idag höll hon sig dock från att busa som första gången jag red henne och var verkligen härlig att rida. Rund, mjuk och riktigt pigg och växte verkligen ju längre vi red. Lite busig ponnygalopp blev det också och det var vi båda ganska nöjda med haha! Ååh vad det är kul att rida ponny ibland! (:
 
 

» Tar igen missad tid

Den här veckan var tänkt att spenderas som en riktig sommarvecka med allt vad det innebär och så har det också blivit! Eftersom det är den enda lediga veckan jag har hemma i sommar har jag försökt klämma in så mycket som möjligt och där med lyckats hinna med jobbmöte inför hösten, hälsa på en saknad Prick på sitt sommarbete, titta på supersöta fölisar, äta jordgubbar, bada med vänner, sova i solen, göra absolut ingenting, sova lite till, fotografera, löpa i solen, äta massor glass och spendera tre nätter i båten med familjen. Med andra ord har det varit en alldeles perfekt sommarvecka och jag har samlat massor av energi! (:
 
Så sent som för två timmar sedan kom jag hem från Västerviks skärgård där jag spenderat de senaste dagarna sedan i fredags och det var hur mysigt som helst! Bara jag och familjen ensamma på en av våra favoritöar i sällskap av kanonväder, varmt, salt badvatten och årets andungar. Mysiga grill- och spelkvällar och massor av skratt. Det finns inte mycket som slår sådana perfekta stunder om ni frågar mig!
 
Nu väntar två dagar hemma innan jag på tisdag natt/onsdag morgon drar iväg på fler äventyr, närmare bestämt det andra den här sommaren. Jag är ganska säker på att det kommer bli rätt grymt det också! (;


» Tillbaka till verkligheten

Jag kan verkligen inte förstå att tre hela veckor kan susa förbi i en sån rasande fart, och jag kan ännu mindre förstå att jag faktiskt sedan i fredags är hemma från Strömsholm och är färdigutbildad ridledare! Det känns som om det var bara några dagar sedan vi var där på samlingsdagen och allt bara var ett allmänt kaos. Var skulle jag ställa min häst? Var skulle jag ha min packning? Skulle det fungera med foder, kompisar, hästkompisar, uppstallningen? Och vad skulle egentligen hända? Allt var en enda röra och vissa stunder under den första kvällen undrade jag vad jag egentligen gett mig in på.
 
Men det visade sig vara oro helt i onödan, för veckorna på Strömsholm går utan tvekan till historien som tre av de bästa veckorna i mitt liv och jag kunde inte vara nöjdare med hur allt blev. Mimmi trivdes som fisken i vattnet i sin box och med de andra hästarna, fodret var det inga som helst problem med, jag lärde känna världens härligaste människor och skapade minnen för livet. Som pricken över i lyckades jag också få världens mysigaste gruppledare som förgyllde varje dag bara genom att vara sig själv.
 
Ärligt talat längtade jag tillbaka till allt redan igår morse. Trots att det var ett sjukt fullspäpckat schema som sträckte sig mellan 06.40 till 20.00, ofta ganska stressigt och att matkoman ibland gjorde vissa teoripass näst intill outhärdliga skulle det krävas mycket för att jag skulle byta bort det. Hade jag haft möjligheten hade jag stannat kvar i fredags och åkt hem när jag kände mig klar med allt och inte för att tiden var slut. Jag och Katarina hade en liten plan om att försöka bo kvar på stället, men den sprack ju som ni kanske förstår hihi!
 
Åååh fina fina Strömsholm, jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om hur bra jag hade det, hur nöjd jag är och hur roligt allt var, men det tjänar inte så mycket till. Nu är det bara att återgå till verkligheten och långsamt smälta allt jag var med om. Det kommer att dyka upp lite fler inlägg om ridledarkursen här så småningom med lite mer detaljer än jag lyckats få med i mina mobilinlägg och med massor av bilder jag inte heller lyckats få upp. Men än så länge nöjer jag mig med att säga att Strömsholmsveckorna verkligen var helt underbara på alla sätt och vis! (:
 
Foto: Elin Billesson
 
 
 
 

» Mobilbilder från Strömmis

Att hoppas på att internet och tekniken skulle vilja samarbeta med mig nu under kursen visade sig vara för mycket att be om. Inte för att jag är direkt förvånad egentligen, jag har flera gånger fått hintar om att jag borde hålla mig borta från allt vad elektronik innebär, men hoppas kunde man ju ändå göra (;
 
Hur som helst så har det i alla fall betytt att jag inte kunnat använda min dator något och att jag därför heller inte kunnat använda de bilder jag har tagit med systemkameran... men men, det har blivit en hel del fotat med mobilen också och jag tänkte slänga upp några här! Enjoy! (:
 
1. Mimmsa! (: 2. Världens läskigaste stallkatt, som bits (kolla bara blicken...) 3. Cykeltur till Kolbäck 4. Stallet i morgonljus 5.Utan tvekan godaste mjukglassen som finns,  bästa markan 6. En skön pall i nya ridhuset 7.Kaostavlan i stallet 8.Min fina hemmafixade tvättställning 9.Slottet
 
 
 
 

» Slutspurt

Nu är vi mitt i sista veckan och det märks kan jag säga. Plötsligt blev det väldigt mycket att göra, kolla upp och plugga på vilket betyder att det är full rulle hela tiden och hela dagen lång. Igår skrev vi det första provet (instruktörskunskap) och imorgon står prov i dressyr- och hopplära på schemat. På torsdag har vi det sista som blir teoriprovet för bronsmärket. Det är lite att plugga som sagt (: Men å andra sidan så är det ju bara två pluggkvällar kvar nu så jag överlever nog! 
 
Mitt största problem just nu är att jag typ inte vill åka hem längre. På ett sätt vill jag såklart åka hem. Dels för att jag vill ha lite riktigt sommarlov den veckan jag har chansen, och dels för att jag har mycket roligt att se fram emot. Men samtidigt har vi det ju så bra här nu... vill ha det bästa av båda helt enkelt!  (;
 
Nu ska vi ruscha ner till stallet och fota bilder till ett grupparbete som också ska redovisas imorgon. Bara att trycka på turboknappen! (:
 
En overheadbild jag använde på en utav mina teorier förra veckan ↓
 
 

» Tempoterräng på Österängen

Tidigare under kursen har vi ju testat på temporidning och provat att hoppa de olika bankarna på Österängen dom var superkul båda två. Men i lördags slogs båda delarna ihop till något ännu roligare - nämligen tempoterräng! 
 
Tempoterräng innebär att vi red en bana runt på Strömsholms markområde som var snitslad med pilar och uppdelad i olika sträckor. Varje sträcka hade i sin tur en angiven hastighet som det gällde att komma så nära som möjligt,  till exempel skritt 100 meter/minut eller galopp 350 meter/minut. Och som jag nämnt tidigare var ju Mimmi och jag proffs på att pricka rätt tempo så en liten tempoterräng skulle väl inte vara någon match. Nej jag skoja bara, men vi var väldigt taggade! (:
 
Mitt lag bestod av mig och Mimmi,  Amanda och Goodie och Ellen och Luric. Helt klart ett bra lag och vi hade sjukt kul tillsammans. Självklart tog vi tillfället vi fick och passade på att spöka ut oss lite också när vi hade chansen. Man får ju passa på när man kan strunta i lite regler och får lov att busa hihi (: Därför målades det kamouflageränder på kinderna, kläderna matchades och hästarna fick manar och svansar fulla av löv. Jag kan lova att det var tre jättesnygga troll/militärer/intevetjag som red iväg! (; Hur som helst visade det sig att vi var ganska så grymma ändå och av åtta lag slutade vi trea, inte så pjåkigt va? (:
 
Min grupp,  Lag Syd, lyckades dessutom ta hem femte, tredje, andra och förstaplatsen! Det är ju bara att konstatera - Lag Syd är det enda rätta ; D
 
 
 

» Hästbytardagar

Onsdag och torsdag den här veckan var två speciella dagar, vilket i och för sig alla dagar är här på Strömsholm haha! Men just onsdag och torsdag av den anledningen att vi bytte hästar med varandra i gruppen och därför fick sitta på två helt nya pållar under ett dubbelpass dressyr per dag. Tanken med det var att vi skulle få rida hästar som av olika anledningar var annorlunda mot våra egna och se hur det fungerade.  Superklurigt men väldigt roligt!  (:
 
Först ut, alltså i onsdags, var för min del Evelinas sto Tessan, som jag faktiskt till och med gissat att jag skulle få rida. Guldstjärna till mig! (; Anledningen till att jag fick rida just Tessan var att hon har ett mycket tydligare rörelsemönster än Mimmi. Hennes gångarter är stora och luftiga och det var roligt att få chansen att känna på dem. Att sätta sig och rida på en helt ny häst är alltid svårt, men jag hade en liten lös plan om hur jag tänkte mig att Tessan skulle vara och hur hon skulle fungera att rida som turligt nog stämde ganska bra. Vad jag däremot inte väntat mig var att jag skulle behöva använda så mycket framåtdrivande hjälper och att hon var så "lätt i handen". Men efter en stunds tragglande fick jag något så när koll på samordningen mellan mig och henne och det kändes ändå helt okej. Det var en lite spännande häst att rida som jag tror man lär sig massor tillsammans med och Evelina rider henne verkligen bra på ett sätt där hon döljer det egentliga arbetet hon gör. Häftigt!
 
I torsdags fick jag istället rida Amandas sto Goodie. Eftersom det var Amanda själv som höll lektionen ska jag erkänna att det var sådär lagom nervöst att rida hennes häst, snacka om att bli granskad liksom! Men Goodie visade sig vara en riktigt trevlig tjej hon och jag tyckte verkligen om att rida henne. Hon hade en otrolig motor vilket gjorde att det fanns umgefär hur mycket som helst att ta av i gångarterna samtidigt som hon var lite finurlig ibland och utnyttjade det själv också haha. Men det var som sagt en jätterolig häst att rida och jag skulle utan tvekan göra det igen om jag fick chansen. Extra roligt var att Amanda uppskattade hur jag ridit henne och tyckte att det såg trevligt ut, skönt! (;
 
Att byta hästar på dressyrpassen gjorde att jag bara red Mimmsa på hoppassen under onsdagen och torsdagen, såklart. Och ni kan nog tänka er själva att det kändes ganska bra att få sitta upp i hennes dressyrsadel igår och känna sig hemma från början. Mycket nöjd tjej här då (:

» Nerbäddad för idag

Såhär mysigt kan man ha det efter en lång dag med två bra hoppass på förmiddagen och två dressyrpass med en ny ryttare på ryggen på eftermiddagen. Boxen är nyspånad och påfylld med en hel bal spån, hon är alldeles nyompysslad och både pyjamasen och nattsockorna är på. Det är hon värd! ♥
 
 
 

» Bronsmärket i hoppning - kirrat och klart! (:

Här på Strömsholm finns ett antal ridhus,  fem stycken om jag inte har helt fel,  i olika storlekar och med olika sorters underlag. I vanliga fall brukar vi rida i det som kallas Gula och är 20 x 40 meter eller det som kallas Nya och är 20 x 60 meter. Eftersom vi är tolv stycken i gruppen blir det ganska trångt i Gula och att få rida i Nya känns därför riktigt lyxigt haha! 
 
Men i tisdags hade vi turen att få ha vår banhoppningslektion i ett annat ridhus, nämligen Röda, som är hela 24 x 72 meter, superljust och fint och har ett grymt underlag. Det är nog inte så svårt att förstå hur glada vi blev då? (; Väldigt roligt var det! Därinne kunde vi också hoppa lite mer ordentlig bana jämfört med vad vi har gjort tidigare och det var inte heller helt fel. Mimmi höll med och tuffade på över hindren med spetsade öron och kändes superfräsch. Tidigare under kursen har hon varit lite småsegis i hoppningen med i tisdags var hon sitt gamla hoppglada jag igen, härligt!
 
Vi är som sagt tolv stycken i gruppen och därför hinner man inte få in så många språng på en lektion, men lite framhoppning och två banor var varav den sista låg på drygt en meter blev det och när vi var klara slänger Lena ur sig att vi just gjort hopprovet för bronsmärket och klarat det allihopa, så himla snopet haha! Men skönt att kunna checka av det från provlistan och att få göra det med en glad-Mimmi-runda (:
 
Sååå fint ridhus ju!

 

» Vi kör igång vecka två med terränghoppning!

Första veckan här på Strömsholm försvann fortare än jag hann blinka och jag kan inte fatta hur mycket vi har hunnit med hittills, eller hur mycket vi ska hinna med de kommande två veckorna heller för den delen! 
 
Igår hade som sagt både vi och hästarna ledigt och därför startade dagen med en välbehövlig sovmorgon och därefter promenad med hästarna runt slottet och en liten titt på terrängbanan. Jag tror vi tyckte det var lika skönt allihopa och även om det var ganska kvavt var det lite lagom kravlöst att bara lunka på som vi ville (; 
 
Under eftermiddagen åkte därför  jag, Ellen, Josefin och Hillevi på utflykt för att fylla på våra matförråd (läs godisförråd haha!) och tog våra cyklar och trampade in till Kolbäck där det finns ett hemköp. Med fulla cykelkorgar och en glass senare trampade vi hem igen och försökte att inte bli överkörda av alla tusen bilar samtidigt som vi försökte hålla något så när normala konversationer med varann. Men hem kom vi och drygt fem kilometer x 2 var en perfekt eftermiddagstur för att röra på sig! 
 
Idag har vi ridit ett dressyrpass på förmiddagen där vi red mycket skänkelvikningar, framdelsvändningar och så småningom ryggningar. Mimmi fick till och med vara visningshäst och visa hur man gör en skänkelvikning! Det gick mycket bra ända tills vi gjorde världens fulaste halt haha. Men hon var så duktig så (:
 
Eftermiddagspasset bjöd på något så roligt som lite terränghoppning ((: vi fick testa att hoppa två bankar bredvid den riktiga terrängbanan på Österängen och det var så himla roligt! Dessutom fick vi rida fram självständigt på den riktiga banan och det var nog ännu bättre. Sjukt kul att kunna släppa hästarna lite och det var minst sagt häftigt att rida bredvid de sjukt stora rishindrena!
 
Idag har jag dessutom haft min första egna lektion! Mjukstartade lite med en teorilektion om munderingsvård, kul ämne va haha? (;, och pratade om hur man bör förvara, sköta osv hästens utrustning.  Lite smånervöst ska jag erkänna att det var men det kändes ändå helt okej och av kritiken att döma var det nog inte så pjåkigt ändå. Imorgon har jag min andra och sista teorilektion och då ska jag prata om former för ridning och ridbanans vägar på lektionssal, men med en liten twist hihi! Efter det är jag klar med min teori och det känns riktigt bra (:
 
Nu ska jag ner till stallet och pyssla med Mimmi och göra iordning henne för kvällen! 
 
Bankhopparn! (: 
Fotograf: Amanda Bylehn